header by migi

27 lis 2012

Trzymaj formę!!!




Zasady zdrowego żywienia – Dziesięcioro przykazań zdrowotnych:
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta jest kluczem do zdrowia. Przede wszystkim strzeż się nadwagi i otyłości.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 3 – 5 posiłków dziennie, w tym koniecznie śniadanie. Pamiętaj, że przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4 godziny.
3. Znaczną część Twojej codziennej diety powinny stanowić warzywa.
Codziennie jedz również owoce.
4. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy czy pełnoziarnisty, grube kasze) powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii.
5. Codziennie co najmniej dwa razy dziennie spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry czy sery.
6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych, więcej roślinnych, szczególnie oleju rzepakowego i margaryn miękkich.
7. Spożywaj głównie mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych
np. grochu, fasoli czy soi, ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie cukru i soli.
9. Dostarczaj organizmowi wystarczającą ilość płynów (głównie wody)
– minimum 2 litry dziennie.
10. Unikaj alkoholu.

Program edukacyjny "Jedz smacznie i zdrowo"
Pragniemy poinformować, że Federacja Polskich Banków Żywności i marka WINIARY od 9 stycznia do 29 czerwca 2012 roku organizują w gimnazjach II edycję programu edukacyjnego „Jedz smacznie i zdrowo”. Program objęty jest patronatem Minister Edukacji Narodowej Krystyny Szumilas, Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych oraz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
Akcja skierowana jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całym kraju.
Misją „Jedz smacznie i zdrowo” jest przypomnienie młodzieży zasad prawidłowego i smacznego odżywiania oraz zachęcenie do podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania i spożywania posiłków w gronie rodzinnym. W ramach akcji chcemy uwrażliwić młodzież na tak ważne problemy społeczne jak marnowanie żywności i niedożywienie.



Brak komentarzy: